maanantai 6. huhtikuuta 2015

Sitruuna-marenkileivokset

Nämä leivokset ovat mielestäni niin täydellisiä,
kuin mikään sitruuna-marenki leivos voi ikinä olla!
Höyhenen kevyt, makea marenki, ihanan kirpeä sitruunakiisseli ja
rapean rouskuva pohja joka antaa mukavasti suu-tuntumaa muuten niin pehmeälle leivokselle.
 
Leivosten sijasta tämän voi valmistaa myös piiraaksi n.26cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.
 
 
 
 
Sitruuna-marenkileivokset n.20kpl
 
Pohja:
100g voita
33/4dl vehnäjauhoja
½dl sokeria
1 keltuainen
3rkl vettä
 
Sitruunakiisseli:
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
3dl vettä
3/4dl sokeria
3rkl maissitärkkelystä
3 keltuaista
25g voita
 
Kuumamarenki:
4 valkuaista
70ml vettä
23/4dl sokeria

Valmista täytekiisseli, jotta se ehtii jäähtyä.
Mittaa kaikki ainekset kattilaan voita lukuun ottamatta ja kuumenna koko ajan sekoitelleen,
  kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kevyesti.
Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Nosta jäähtymään.
Kiisseli sakenee lisää jäähtyessään.

Valmista pohjataikina.
Nypi hieman pehmentynyt voi, jauhot, suola ja sokeri murumaiseksi seokseksi.
Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita. Älä vaivaa liikaa.
Lisää tarvittaessa tilkka vettä, kunnes taikina pysyy koossa.

Kauli taikina varovasti jauhotetulla pöydällä halkaisijaltaan 26 cm ympyräksi, 
 Nosta saman kokoiseen irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle.
 Painele piiraaseen noin 1 cm korkuiset tasaiset reunat.
TAI kauli taikina hieman ohuemmaksi ja ota stanssilla pyöreitä paloja ja
painele ne leivos vuokiin (käytin silikonisia muffini vuokia)

Paista pohjaa +200'c keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes se alkaa kauniisti ruskistua.

Anna pohjan jäähtyä.
 Valmista sillä aikaa italialainen marenki.
Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja anna seoksen kiehua kymmenisen minuuttia,
kunnes seoksen lämpötila on noin 120 astetta.
Vatkaa sillä välin valkuaiset pysyväksi vaahdoksi.
Jatka vatkaamista ja kaada hiljalleen tulikuumaa sokerilientä vaahdon joukkoon.
Jatka, kunnes kaikki sokeriliemi on marengin seassa.
Jatka vatkaamista, kunnes marenki jäähtyy.

Levitä täytekiisseli jäähtyneen pohjan päälle.
Nostele jäähtynyt marenki kiisselin päälle.
Ruskista marengin pintaa kevyesti kaasupolttimella.


 
 
...kyllä, meillä juodaan jo simaa, kun en taaskaan malttanut odottaa vappuun saakka!
Siman valmistin fariinisokeripussin ohjeella.





6 kommenttia:

  1. Oi joi, mitä ihanuuksia sulla taas täällä! Juuri minun maukuuni. Otan ohjeen ehdottomasti talteen ja teen näitä sopivan tilaisuuden tullen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Olen tehnyt tätä aiemmin vain piirakan mallisena ja nyt kokeilin tehdä leivoksia... ei millään malttanut lopettaa yhteen, eikä edes kahteen leivokseen :)

      Poista
  2. Oi miten herkullisen näköisiä! Ja tuota simaa voisin ottaa myös ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Simat on juotu ja juuri tänään laitoin uuden satsin tulemaan :)

      Poista
  3. Aivan ihastuttavia kerrassaan! :) Marenki + kirpeys toimii aina! Pitääkin kokeilla tällaisia pieniä versioita. Itse tein pääsiäisenä lime-marenkipiiraan isoon vuokaan. Siitä tuli melkein riita kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marenki ja sitruuna toimii aina! Se on jotain niin uskomattoman hyvää, että siinä ensimmäistä palaa syödessään huomaa että onkin jo kolmas menossa :)

      Poista